Today Aikido (Turkish)

Colorado Denver’da yerleşik Aikido Nippon Kan, diğer Aikido okullarından yaptığı işler ve aktivitelerle ayrılan, belkide bu yönüyle bilinen tek Aikido dojosudur. Örneğin, yıllar içerisinde, Aikido Nippon Kan evsizlere yemek ve Denver Parklar ve Bahceler Departmanı ile birlikte yıllık agaç dikme ve ciçek tarhları projelerini gerçekleştirdi. Japonya’nın kuzeyindeki bir kasabada, üzerinden yüzyıllar geçmis olsa bile birinci elden Japon kültürünün tecrübe edilebileceği “karşılıklı kültürel değişim programı”  da mevcuttur.

Aikido Nippon Kan, Domo Restoranın baş şefi ve çeşitli kitapların da yazarı olan Gaku Homma tarafından kurulmuştur. Homma Sensei, Aikidoyu öğreterek yaygınlaştırmakla beraber Japonlar ve Amerikalıların karşılıklı birbirlerini anlamalarını sağlamaktadır.

Aikido Nippon Kan’da 6 ay için uchideshiydim (yatılı öğrenci). Uchideshiler, hocalarından izin alarak kalan, kendilerini antremanlara adayan öğrencilerdir. Birçok Japon sanatı “do” ile biter – Judo, Chado (cay seremonisi) ve Aikido gibi – bu, uchideshi programlarında öğrencilere ithaf olunmustur. Genellikle, uchideshilerin özel yasamlarını bir kenara koyup kendilerini seçtikleri yolda usta olmaya adamaları beklenir. Uchideshi olmak kolay değildir, fakat uchideshi çok çabuk düzelmeye (ilerlemeye) meyillidir.

6 ay uchideshi olmak için Haziran 1995’te Aikido Nippon Kan Uchideshi Programı’na kayıt oldum. Aslında planım yaz için Nippon Kan’da kalıp sonbaharda üniversiteye dönüp okul programımı tamamlamaktı. Nippon Kan’a gelişimden kısa bir süre sonra anladımki Aikido tekniklerini öğrenmekten çok daha fazlası var uchideshi olmakta. Lisans diplomam için kredi toplarken, burada kalışımı sürdürmeye devam ettim. Üniversitede, Nippon Kan’daki federal kar amaci gütmeyen organizasyonların yönetimi üzerine yaptığım çalışmalarımı esas alan tam günlük işletme bölümüne başvurdum. Aikido Nippon Kan resmi olarak kar amacı gütmeyen federal bir organizasyondur. Iş yönetimi konusunda bilgi ve becerilerimi arttırırken, bu program bana Nippon Kan’da üç ay kalma olanağı sağladı.

Benimle birlikte 6 veya 7 uchideshi yaşıyor ve antrenman yapıyordu. İşleri bölüşmemize rağmen dojoda yapılması gereken cok fazla iş vardı. Genellikle sabahtan başlıca işleri tamamlıyorduk. Öğleden sonra kendimiz antrenman yapıyorduk. Akşamları dojoyu antrenmana hazırlıyorduk. Programdaki derslere katıldıktan sonra dojoyu kapatıyorduk. Bu genellikle bizim günümüzün sonu idi fakat bazen acil yapılması gereken işler oluyordu, o zaman gün devam ediyordu.

Zaman geçtikçe, işlerimizi tamamlamakta daha randımanlı olduk, zamanın düzgün kullanılması yeteneğini kazandik.

Aikido Nippon Kan’da uchideshiler, liderlik etmeyi de öğrenirler.  Bütün uchidesilerin evsizlere yemek gibi aylık özel aktivitelerde girişimde bulunmaları beklenir. Bunun gibi aktivitelerde, amacımızın pürüzsüzce, kusursuzca ve başarıyla üstesinden gelebilelim diye Nippon Kan üyelerini ve diğer gönüllülerini idare ederiz.

Nippon Kan’da uchideshi olmanın diğer bir faydası farklı birçok insanı keşfetmekti. Nippon Kan yoldaki kavşak gibidir, farklı kültürlerden ve yollardan birçok insan gelip gider. Ben Nippon Kan’dayken, bir uchideshi Almanay’dan, diğeri İsveç’ten ve ben Japonya’dan gelmiştim. Böyle olunca bütün uchideshiler bir diğerinin tahsil, görgü ve değerlerine saygı duyarlar. Daha önce üniversitede hiç bu kadar farklı insanların oluşturduğu topluluk ile etkileşime girmemiştim.

Aikido Nippon Kan, uchideshi başvurularını yıl boyunca kabul eder. Bir kişinin kabul edilmesi, tabiki Nippon Kan’ın prensipleri çerçevesinde kararlaştırıldığı kadar başvuranın da tavır ve davranışlarına bağlıdır.

Bütün uchideshiler benim gibi tam zamanlı değildi. Ben Nippon Kan’dayken yedi uchideshiden üçü yarım zamanlıydı. Öğrenciydiler ya da tam zamanlı bir işte çalışıyorlardı.

Yeni uchideshi programa katıldığında, Nippon Kan’ın kesin ve net kurallarını öğretmek genellikle kıdemli uchideshinin görevidir. Yeniler çevreye alıştıktan sonra, yükselmeye veya aynı hiyerarşik düzende devam edip etmemeye karar verirler. Uchideshi programı hak etmeye dayalı bir sistemdir. İstekli ve hevesli olarak hızla düzelmeye eğilimli ve istekli olanlar hızla tanınırlar, yoksa arkalarina bakmadan giderler.

Aikido Nippon Kan’da bir yaz uchideshi olarak ve üç ayda uchideshi-stajyer olarak kaldım. Uchideshi olmak kolay değildi, acı hatıralarım var. Bunula beraber, kar amaçlı olmayan organizasyon yönetimini öğrendim, dünyanın birçok yerinden insanlarla çalışma şansım oldu ve günlük yaşamımda önemli şeyler olduğunu öğrendim. Yıllar önceki bu seçimimden dolayı çok mutluyum ve herkese uchideshilik deneyimini ve uchideshi stajını öneririm.